Ekvador'da kuraklık nedeniyle 12 saat elektrik kesintisi uygulanıyor

Stockholm, 24 Eylül (Hibya) - Ekvador'da planlanan elektrik kesintileri, şiddetli kuraklığın hidroelektrik santrallerini aksatmasıyla bir gün erken başladı.

Ekvador'da kuraklık nedeniyle 12 saat elektrik kesintisi uygulanıyor

BBC'nin haberine göre ülke, iki aydan uzun süredir önemli bir yağış olmamasıyla 60 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor.

Hükümet, Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde gece elektrik kesintileri duyurdu, ancak 12 eyalette hafta sonu yerel saatle 08:00 ile 17:00 arasında elektrik kesintisi yaşandı.

Birkaç Güney Amerika ülkesi şu anda kayıtlara geçen en kötü kuraklıkları yaşıyor ve bu durum bir dizi orman yangınını da körüklüyor.

Hidroelektrik santralleri Ekvador'un elektrik talebinin %70'ini karşılıyor, ancak onu besleyen su rezervleri kritik seviyelere düştü.

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, hidroelektrik santrallerindeki su seviyeleri yakında eski haline getirilmezse daha fazla kesinti ve başka acil durum önlemlerinin getirilebileceğini söyledi.

Noboa, 71 gündür yağmur yağmamasının yanı sıra acil durumun siyasi başarısızlıklara da bağlı olduğunu söyledi. Başkan, yaptığı açıklamada, elektrik krizinin önceki hükümetlerin altyapıyı yeterli şekilde koruyamamasına ve acil durum planlamasının eksikliğine bağlı olduğunu belirtti.

Başkent Quito da dahil olmak üzere 15 eyalette kırmızı alarm verildi.

Quito'daki altmış mahallede, karne önlemleri kapsamında su kesintisi yapıldı.

Ekvadorluların elektriği karneye bağlamasının üzerinden altı aydan az bir süre geçti.

Nisan ayında, kuraklık nedeniyle ülke günde 13 saate kadar elektrik kesintisi yaptı.

Mevcut kuraklık kesinlikle Ekvador ile sınırlı değil. Güney Amerika'daki diğer birkaç ülke de yaşayan hafızadaki en kötü kuraklığın etkisini yaşıyor

Aşırı kuraklık, Brezilya, Bolivya ve Peru'daki Amazon ve Pantanal'ın geniş alanlarını harap etti.

Kolombiya'da itfaiyeciler, şu ana kadar yaklaşık 11.000 hektarı (27.000 dönüm) harap eden düzinelerce yangınla mücadele ediyor. Bu haftanın başlarında Peru hükümeti, orman yangınlarından en çok etkilenen Brezilya ve Ekvador sınırındaki ormanlık bölgelerde 60 günlük olağanüstü hal ilan etti.

Kuraklık ayrıca geniş Amazon Nehri'ni zayıflattı, yiyecek kaynaklarını ve yerel halkın geçim kaynaklarını etkiledi.

Geçtiğimiz hafta, Brezilya Jeoloji Servisi (SGB), Amazon havzasındaki nehirlerin çoğundaki su seviyelerinin kayıtlardaki en düşük seviyeye ulaştığını söyledi.

Amazon havzası 2023'te, en az 45 yıldır en şiddetli kuraklığını yaşadı. Dünya Hava Durumu Atıf grubundaki bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle bunun çok daha olası hale geldiğini buldu.

 

  Hibya Haber Ajansı